Rengör mina sminkborstar

Detta inlägg är väl främst riktat till alla mina kvinnliga läsare, men jag diskriminerar ingen…
Är du man, hen eller en person som inte vill idetifiera dig med ett kön och som använder smink… – Enjoy!

Så… Handen på hjärtat nu, hörrni!

Hur ofta rengör du dina sminkborstar?!

Ska jag vara helt ärlig så har jag inte rengjort mina på över en månad tror jag. …ehee…
Idag tog jag i alla fall tag i att göra detta tråkiga, som man (enligt kunnigt folk) bör göra drygt en gång i veckan.

Självklart kan man köpa speciella medel för att just rengöra sina sminkborstar, men vill man inte lägga ner massa pengar på ännu mer produkter att fylla upp badrumsskåpet med, så har jag mina tips och trix på hur man gör sina borstar som nya med enkla medel som alla har hemma. Tänkte dela med av hur jag brukar göra när jag rengör mina sminkborstar…

1. Är det en borste med syntethår eller riktigt hår du ska rengöra?
Detta är ganska viktigt att veta innan du börjar rengöra. Oftast kan man känna ganska lätt om det är syntet eller inte, annars står det allt som oftast på förpackningen när man köper de. Priset på borsten kan även tala om ganska mycket. Är det en väldigt dyr borste är det mer troligt att det är riktigt hår.


Borsten jag använder här i exemplet är med syntethår.

2. Det ultimata medlet
Diskmedel! Det fungerar verkligen hur bra som helst när man ska avlägsna makeup från sina borstar.
Hade jag nu haft en borste med äkta hår är det vanligt hårschampo som gäller. Båda fungerar lika bra till vardera typ av borste.

Alltså: Syntethår diskmedel, Äkta hår  schampo

3. Let the magic happen!
Processen diskmedel vs. schampo är precis den samma.
Klicka ut lite diskmedel/schampo i handen och blöt ner din borste under rinnande vatten.

Snurra med cirkelrörelser borsten i handen tills det bildas ett (i detta fall) beige skum.

Skölj av handen och borsten i rinnande vatten. OBS! Här är det väldigt viktigt att tänka på att du inte vänder upp borsten så det kommer vatten in i fästet där håret sitter fast eftersom att det lättare kan skadas och hår kan falla bort. Se till att hålla din borste i en vinkel så vattnet rinner ner mot borsten.

Upprepa cirkelrörelsen i handen på samma sätt som innan och skölj några gånger tills det inte löddrar längre. Det är viktigt att allt medel försvinner från borsten. Är det fortfarande smink kvar på borsten efter detta är det bara att köra en omgång till tills de är helt rena.

Hade jag nu haft en borste med äkta hår, avslutar jag även med en omgång balsam.
Detta precis av samma anledning som att man har det i sitt eget hår – för att göra håret i borsten mjukt och smidigt.

Kläm ut det sista vattnet ur borsten, självklart med håret neråt. Ett tips om du vill att din borste ska torka lite snabbare kan du ta vanligt hushållspapper och krama den om borsten för att få ut de sista ”lösa” dropparna innan sista steget.

Voilà! Som ny! 

4. Uppställning!
Nu kommer vi till det sista och mest tidskrävande steget i denna lilla tutorial, nämligen att låta borstarna torka.
När du torkar dina borstar är det ännu viktigare än tidigare att du ställer dina borstar vinklade med håret neråt. (Ja, jag vet att jag tjatar, men det är faktiskt relevant!) Jag brukar använda mig av en liten handduk som jag rullar ihop till hälften där jag sedan ställer upp mina borstar.


Nej, jag använder verkligen inte alla dessa borstar samtidigt. Det är av ren lathet som det blev en hel raid med borstar idag eftersom att jag istället för att rengöra helt enkelt har bytt till en ny.

Varför man inte ska ställa ner de med skaftet neråt eller lägga de ner är av samma anledning sedan tidigare. Man vill inte ha vatten i fästet där håret sitter fast i själva borsten. Har det råkat tränga sig in vatten där kan det ta lång tid innan det försvinner om man ställer sina borstar fel och det kan sluta med att du blir tvungen att köpa nya när du upptäcker, nästa gång du sminkar dig, att du har mer lösa hårstrån än smink i ditt ansikte.

Syntethår torkar betydligt mycket snabbare än äkta hår. Låter man de torka över natten är de fit for fight redan morgonen efter. Borstar med äkta hår torkar på 2-3 dagar. Själv använder jag två borstar med äkta hår för puder, annars är syntet absolut att föredra.


…by the way, visst är mina fantastiska ’unicorn’-borstar helt underbara?
Köpte dessa på Tradera för ett tag sedan. 10 borstar för 149 riksdaler.

…för er som inte är särskilt intresserade av rengöring och sminkborstar kan jag passa på att visa upp ett av mina senaste projekt medan vi ändå står och hänger i köksfönstret…

Igår googlade jag runt lite på hur man lyckas odla en avokado från grunden. Jag hade en planta när jag var yngre som levde ett bra tag och blev jättestor fram till för ett antal år sedan när min dåvarande sambo… *host* Sebbe!!! *host* …dödade den genom att bryta den långt ner på stjälken.

Efter att ha sörjt min lilla Alfons (som jag hade döpt den till då) är det hög tid att försöka igen! Har satt ner tre kärnor på tre olika vis som jag hittade. Håll tummarna för att i alla fall någon av dessa tar sig nu!


Lenny, Benny & Kenny i sitt fosterstadie. – Kämpaaa!!

Hoppas detta inlägg var lite av intresse i alla fall.

Puss & Kram !

Bli den första att gilla detta inlägg.

2 thoughts on “Rengör mina sminkborstar

  1. Someone necessarily lend a hand to make severely posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular publish amazing. Excellent process!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *